UIT-AGENDA

Jazz in Harlingen start 2019 met Second Life Jazz Band

zondag 13 januari 2019 om 14.30 uur uur
Stadsschouwburg Trebol Harlingen
Entree12,50– Friejamleden 7,50-

Het Centrum Traditionele Jazz Harlingen (CTJH) start de tweede helft van het seizoen met een concert van de Second Life Jazz Band. Deze formatie speelt op zondag 13 januari  in stadsschouwburg Trebol. De aanvang is 14.30 uur. De toegang is 12,50 euro. Friejamleden betalen 7,50 euro.

De  Second Life Jazz Band bestaat inmiddels 2 jaar. Dat is nog jong, maar de band bestaat uit louter ervaren muzikanten die hun sporen in de jazzmuziek al vele tientallen jaren geleden verdiend hebben. De meesten van hen zaten voorheen in de gerenommeerde jazzformatie Pax. Die band hield na 38 jaar door het overlijden van de man van het eerste uur, trompettist Herman Blaauw, op te bestaan. Vervolgens hebben 4 voormalige Paxleden een half jaar daarna de draad weer opgepakt. Zij zijn met twee nieuwe leden een nieuwe band begonnen en hebben die de toepasselijke naam Second Life Jazz Band gegeven.

De band speelt oude stijl New Orleansjazz met hier en daar een uitstapje naar muziek die raakvlakken heeft met deze stijl. De door de wol geverfde bandleden beheersen de muziek en die aanverwante stijlen tot in de details. Zij staan garant voor een swingende middag van hoog muzikaal niveau. De band bestaat uit Rob Bosloper (klarinet), Gerrit Baas (trombone), Erwin Weggemans (trompet en zang), Tom Brans (contrabas), René  Kuiper (banjo, gitaar en zang) en Hendrik Schuitema  (drums). Wie het nieuwe jaar goed wil beginnen moet op 13 januari dus in Trebol zijn.

Het volgende concert staat gepland op zondag 10 februari 2019. Dan komen The Kalishnikovs naar Harlingen. Deze bijzondere mini bigband maakt muziek uit de tijd dat de dans de Lindy Hop is ontstaan. Uiteraard zal die dans tijdens dit concert ook gedanst worden.

Johan Outhuijse vierde verjaardag en jubileum

Johan Outhijse 75 jaar

Johan Outhuijse, hét gezicht van Trebol, vierde op 30 december zijn 75e verjaardag en 60-jarig jubileum in de horeca. Een reünie met Blues-giganten aan zijn rijke horeca-historie.

Johan: “Met z’n allen organiseren we een blues-feest, zeg maar een reünie.” Met onder andere A Blues Connection en vrienden waarbij de echte blues-muzikanten aanwezig zullen zijn. Met name de drie drummers Riny Roukema, Gert Jan de Valk en Nico Outhuijse (zoon van Johan en Gerda). Verder o.a. Melle Kleisma, Pieter Jan Roos, Klaas van der Ploeg, Wiebe van Dijk, Teatse Vogelaar, Age Tolsma, Riemer Soolsma, Johan Jorna en friends! Licht en geluid wordt verzorgd door Bennie Meijer van Visie Events.

Iedereen was dus zondagmiddag 30 december welkom in stadsschouwburg Trebol om daar samen de verjaardag van Johan te vieren en tevens te genieten van een echte ouderwetse bluesmiddag!

Wekelijkse activiteiten in Stadsschouwburg Trebol:

TIJDENS DE ZOMER GAAN ENKELE ACTIVITEITEN EVEN NIET DOOR!

Maandagavond – 20.00 uur: Jazz-avond – workshops

Dinsdagmiddag – 13.30 uur: Damesbridge
Dinsdagavond – 18.30 uur: Linedance
Dinsdagavond – 19.00 uur: Biljartclub De Vriendenkring

Woensdagavond – 20.00 uur: Bingo (1x per 2 weken)

Donderdagavond –  20.00 uur: Bridgeclub Ready

Zondagmiddag – 13.30 uur: Workshop Rockschool


‘Gypsy jazz’ nieuwe loot aan Harlinger jazzboom

Het tweede seizoen van het Centrum Traditionele Jazz Harlingen (CTJH) startte in september met twee workshops. De workshop die vorig jaar is gestart als ‘The Roaring Twenties’ gaat in de het nieuwe seizoen door onder de naam ‘The Roaring Twenties Experience’.

Nieuw is de workshop ‘Gypsy Jazz’, de snelle en ritmische zigeunerjazz waarmee de onder andere gitarist Django Reinhardt wereldberoemd is geworden. Beide workshops starten in september en worden gegeven in stadsschouwburg Trebol in Harlingen.

Gypsy Jazz

In de workshop ‘Gypsy Jazz’ gaat gitaardocent Ronald Kamphuis de mysteries van het spelen van de muziek van de Hot Club de France ontrafelen. Deze muziekstijl wordt tegenwoordig vaak aangeduid als “Gypsy jazz”. De stijl is in de jaren ‘30 in Parijs ontstaan door het Quintette du Hot Club de France, een groep waarbij gitarist Django Reinhardt en violist Stéphane Grappelli de solisten waren. Er komt veel van het klassieke Hot Club repertoire voorbij en er gewerkt aan de typische gypsyjazz begeleidingsstijl (“la pompe”) en de bijbehorende akkoordgrepen, soleertechnieken en ideeën voor improvisaties. De gypsyjazz leent zich uitstekend voor jams in grotere groepen, mits er een goede rolverdeling wordt besproken. Voor gitaristen is het goed om te weten dat deze speelstijl gebaseerd is op spelen met een plectrum. Ook helpt het om al wat ervaring te hebben in tenminste het spelen van barréakkoorden en melodieën en toonladders. Ook instrumenten, zoals de viool, klarinet, contrabas en accordeon, hebben een sound die zeer goed mengt met dit repetoire.

In september 2017 begon de eerste workshop ‘The Roaring Twenties’ waarin de muziek aandacht kreeg, zoals die in de laat-twintiger jaren werd gespeeld. Denk voor die periode bijv. aan de film The Great Gatsby en de Charlestondans. Dat de deelnemers de smaak te pakken kregen van deze gearrangeerde jazzy salonmuziek blijkt uit de vervolgworkshop, die in februari jl van start ging en op 29 april werd afgerond met een optreden op het afsluitende loungeconcert van Centrum Traditionele Jazz Harlingen van seizoen 2017/2018. Zo ontstond een kern van amateurmusici die zich verder wil verdiepen in deze aanstekelijke muziek. Daarom is nu gekozen voor een orkestvorm, waarin onder leiding van trombonist en arrangeur Arend Huisman gewerkt wordt aan het individuele spelniveau, de orkestprestatie en verbreding van het repertoire: The Roaring Twenties Experience. Voor meer info en aanmelden zie: www.friejam.nl/workshops